Eerste keer…scheiden

Scheiden

Ze kwamen voor een kennismakingsgesprek omdat ze gingen scheiden en zaten samen tegenover mij aan tafel.

Ze zagen er wel zenuwachtig uit. Niet verwonderlijk, na twintig jaar getrouwd te zijn, besloten ze te gaan scheiden. Ik vraag naar hun specifieke situatie.
De vrouw vertelt dat ze beiden al veel langer met de gedachte speelden om uit elkaar te gaan, maar dat ze bij elkaar waren gebleven voor de kinderen. Nu waren deze het huis uit en was de tijd rijp. Gaandeweg waren ze uit elkaar gegroeid en hadden ze verschillende verwachtingen van het leven. Daarnaast hadden ze ook lang gewacht om de beslissing te nemen omdat ze niet wisten waar ze aan begonnen.

Wat moet er allemaal geregeld worden? Zeker op financieel gebied. Kortom veel vragen. Na enig doorvragen kwam eruit dat ze beiden bang waren dat ze financieel flink in moesten leveren na de scheiding. Door deze angst stelde ik voor om eerst samen met hen naar hun wensen en behoeften te kijken.
Daarna zou ik hun specifieke situatie in kaart te brengen met de daarbij behorende financiële consequenties.

Ik vertelde ze dat er veel meer mogelijk is dan dat zij misschien denken en dat ik ze hier stap voor stap bij zou begeleiden.
Dus in het proces eerst uit te zoeken wat zij netto te besteden hadden per maand na de scheiding. De eventuele toeslagen bekijken, etc. Daarnaast zou ik me ook bezighouden met de opgebouwde pensioenen, zo weten zij ook waar ze recht op hebben bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Langzaam aan zie ik de nervositeit zakken.

De structuur om rust te creëren in hun financiële situatie gaf ze beiden ruimte om aan de slag te gaan met de scheiding en hun wensen en behoeften bespreekbaar te gaan maken. Later tijdens het financiële gesprek kon ik ze verschillende mogelijkheden laten zien over de situatie na scheiding.
Door deze zorgen vroeg in het proces bespreekbaar te maken en later inzichtelijk kwam er veel rust in het proces.

Inmiddels zijn ze geen partners meer van elkaar, maar door de goede afspraken wel in staat om samen ouders te zijn.
Want ook als de kinderen al (bijna) het huis uit zijn, is het voor hen heel belangrijk dat hun ouders nog steeds samen hun ouders zijn.