Scheiden en geregistreerd partnerschap

Met een pennenstreek ondertekenden zij in 2014 het geregistreerd partnerschap bij de notaris. Met diezelfde pennenstreek raakte zij ook in een klap de helft van haar vermogen kwijt. In dit geval de helft van de waarde van een woning en spaargeld. In de euforie van de liefde hadden zij geen aandacht voor de inhoudelijke kant (rechten en plichten) van het geregistreerd partnerschap.

In dit specifieke geval was er niets vastgelegd omtrent de woning en het spaargeld, ook niet wat van hem was en wat van haar. Niet nodig vonden ze, want hun liefde was voor eeuwig.

Scheiden

Helaas zat er aan de liefde wel een einddatum en zaten zij medio 2020 bij een scheidingsspecialist / mediator aan tafel. Groot was de schrik dat al het bezit dat zij al had voordat ze het geregistreerd partnerschap aanging, na scheiding voor de helft zou toekomen aan de ander. Dit zorgde voor veel emotie en onbegrip tijdens de mediation.

Vastleggen voorwaarden

Het regelen van zaken, in het geval van een scheiding, voordat je een partnerschap aangaat klinkt niet heel romantisch en wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je ervoor kiest om als geregistreerd partners het leven te delen. Verstandig is het wel, het kan veel problemen voorkomen. Denk hierbij onder andere aan het vastleggen van het bezit van een woning, het vermogen dat de een heeft ingebracht om een huis te kopen of de verbouwing te financieren.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 wordt een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangegaan in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van degene blijven die ze bezit. Denk hierbij aan een studieschuld, maar ook de eigen woning. Deze vallen niet in de gemeenschap en komen dan ook niet in aanmerking voor verdeling als de relatie toch mocht eindigen in een scheiding.

Wil je weten wat ik voor jullie kan betekenen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.